Musō Jikiden Eishin-ryū


Η Μούσο Τζίκιντεν Εϊσιν-ρίου (無双直伝英信流), συχνά αναφερόμενη απλά ως Εϊσιν-ρίου, είναι ένα κλασσικό μπούντο ιάι της περιόδου Μουρομάτσι, και σήμερα αποτελεί την πιο διαδεδομένη σχολή ξίφους στον κόσμο. Ιδρυτής της θεωρείται ο Χαγιασιζάκι Τζινσούκε Μιναμότο Σιγκενόμπου (1542 ή 1546 – 1621) και Μούσο Τζίκιντεν Εϊσιν-ρίου σημαίνει η «απαράμιλλος, απευθείας μεταδιδόμενη σχολή της Εϊσιν».

 
 Ο Χαγιασιζάκι Σιγκενόμπου θεωρείται ο εμπνευστής του σημερινού ιάιντο, δηλαδή της τέχνης του τραβήγματος και κοψίματος με το ιαπωνικό ξίφος κατάνα. Η ζωή του Χαγιασιζάκι έχει μυθοποιηθεί με αποτέλεσμα η ιστορία απο τον θρύλο πολλές φορές να περιπλέκονται. Είναι γνωστό ότι γεννήθηκε στην επαρχία Σαγκάμι (σημερινός Νομός Γιαμαγκάτα) και ότι έζησε στην περιοχή του σημερινού Νομού Καναγκάουα.

Σύμφωνα με το μύθο, όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε, ο Χαγιασιζάκι ήταν ακόμα νέος και ορκίστηκε εκδίκηση. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο προσευχής, διαλογισμού και άσκησης, είχε μια θεϊκή φώτιση μέσω ενός οράματος για την δημιουργία μιας τεχνικής τραβήγματος του ξίφους και κοψίματος με μια κίνηση. Ο θρύλος τον φέρει να σκοτώνει τον δολοφόνο του πατέρα του.

Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες για το σε ποιες σχολές ασκήθηκε, ωστόσο πρέπει να ασκήθηκε απο το 1561 έως το 1601 και βάση αυτής της άσκησης επινόησε μια σειρά τεχνικών υπό τον όρο μπάτοτζουτσου, ενώ η σχολή του ονομάστηκε Σινμέι Μούσο-ρίου (μεταξύ άλλων ονομασιών), απο την οποία προέκυψαν διάφορες σχολές.

Μετά το θάνατό του, η παράδοση της σχολής του συνεχίστηκε απο τον μαθητή του Ταμίγια Χιμπέι Σιγκεμάσα, ο οποίος πιστεύεται ότι υπηρέτησε ως εκπαιδευτής των Τοκουγκάουα, πράγμα που εάν είναι αλήθεια δικαιολογεί την αύξηση της δημοτικότητας της ρίου.

Μετά την ενδέκατη γενιά μετάδοση της, με επικεφαλής τον Ογκούρο Μοτοζάεμον, η ρίου χωρίστηκε σε δύο επιμέρους γραμμές (-χα). Η μία ήταν η γραμμή Τανιμούρα-χα που έγινε γνωστή ως Μούσο Τζίκιντεν Εϊσιν-ρίου υπό τον 17ο επικεφαλής Όε Μασαμίτσι Σικεϊ και η άλλη ήταν η Σιμομούρα –χα που έγινε γνωστή ως Μούσο Σίντεν-ρίου υπό τον Χακούντο Νακαγιάμα.    

Ο Όε Μασαμίτσι Σικεϊ (1852 – 1926) απο την Νακασούκα της Τόσα, θεωρείται απο τους πιο σημαντικούς επικεφαλής της σχολής. Αφού μελέτησε σε νεαρή ηλικία Σιμομούρα-χα Εϊσιν-ρίου (Μούσο Σίντεν-ρίου), Κοκούρι-ρίου και Οίσι Σινκάγκε-ρίου, στην ηλικία των 15 ετών πήρε μέρος στην Μάχη Τόμπα-Φουσίμι. Ακολούθως μελέτησε Τανιμούρα-χα Εϊσιν-ρίου, υπό τον 16ο επικεφαλής Γκότο Μαγκομπέι Μασασούκε, τον οποίο και διαδέχθηκε. Ο Όε μετονόμασε και αναδιοργάνωσε την παράδοση και στα 1924 έλαβε τον τίτλο του Χάνσι απο το Ντάι Νίπον Μπουτοκουκάι.

Δεδομένου του ανοιχτού και αδιάκριτου τρόπου διδασκαλίας του Όε Μασαμίτσι Σικεϊ, πολλοί μαθητές του απέκτησαν πλήρη άδεια απο τον ίδιο να διδάσκουν (Μένκιο), έτσι μετά απο αυτόν η Μούσο Τζίκιντεν Εϊσιν-ρίου, απέκτησε πολλές επιμέρους γραμμές. Η ρίου σήμερα δεν έχει έναν κοινά αποδεκτό επικεφαλής.