Sumō


Σούμο (相撲)σημαίνει 'προσκρούοντας ο ένας στον άλλο' και πρόκειται για ένα άθλημα πάλης πλήρους επαφής, όπου ο ένας παλαιστής (ρικισι) επιχειρεί να αναγκάσει τον άλλο να βγει έξω από έναν κυκλικό δακτύλιο (dohyo) ή να αγγίξει το έδαφος με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος του εκτός από τα πέλματα των ποδιών. 

Γεννημένο στην Ιαπωνία, τη μόνη χώρα όπου ασκείται επαγγελματικά, το σούμο θεωρείται γενικά μια σύγχρονη ιαπωνική πολεμική τέχνη, αν και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι ακριβής, καθώς έχει μια ιστορία που εκτείνεται πολλούς αιώνες πίσω. 
Πολλές κλασσικές μαχητικές παραδόσεις της Ιαπωνίας αποδίδουν τις ιστορικές τους ρίζες στο σούμο και σήμερα το άθλημα περιλαμβάνει πολλά τελετουργικά στοιχεία, όπως η κάθαρση με αλάτι, τα οποία αφορούν την σχέση που ανέπτυξε η τέχνη δια μέσου των αιώνων με τις ιεροτελεστίες του Σίντο.

Η ζωή ενός παλαιστής σούμο είναι εξαιρετικά πειθαρχημένη, με κανόνες που καθορίζονται από τον Ιαπωνικό Σ ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ν 4 στο τε τόπους στη  Ιαπωνικύνδεσμο Σούμο. Οι περισσότεροι παλαιστές σούμο απαιτείται να ζουν σε κοινόχρηστους στάβλους εκπαίδευση (heya), όπου όλες οι πτυχές της καθημερινής τους ζωής, από τα γεύματα μέχρι τον τρόπο ντυσίματος, υπαγορεύονται από την αυστηρή παράδοση.

Η αρχή του σημερινού επαγγελματικού σούμο (相撲, οζούμο) εντοπίζει τις ρίζες της στην περίοδο Έντο, ως μια μορφή αθλητικής ψυχαγωγίας. Οι πρώτοι σουμόκα εικάζεται ότι ήταν άνεργοι πολεμιστές, οι οποίοι εμπλέκονταν σε αγώνες ως μια εναλλακτική μορφή εισοδήματος.

Τα σημερινά επαγγελματικά πρωταθλήματα ξεκίνησαν το 1684 στο τέμενος Τομιόκα Χάτσιμαν. Την ίδια εποχή η Οσάκα υπήρξε η πιο σημαντική σκηνή μέχρι το 1926, όταν και ενώθηκε με την σκηνή του Τόκιο για τον σχηματισμό μιας κοινής οργάνωσης, που θα κάλυπτε όλες τις δραστηριότητες σε εθνικό επίπεδο. Απο το 1933 τα πρωταθλήματα διεξάγονται σχεδόν αποκλειστικά στο Ryοgoku Kokugikan με μια παύση απο το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι το 1984.

Σήμερα το επαγγελματικό σούμο στην Ιαπωνία ελέγχεται απο το Nihon Sumo Kyokai (Ιαπωνικός Σύνδεσμος Σούμο), το οποίο αναγνωρίζεται επίσημα απο το ιαπωνικό κράτος, ενώ το 1992 ιδρύθηκε και η Διεθνής Ομοσπονδία Σούμο (ISF), η οποία αναγνωρίζεται απο την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Στο επαγγελματικό σούμο επιτρέπεται και η είσοδος αθλητών απο την ερασιτεχνική κατηγορία, που στην Ιαπωνία καλλιεργείται απο την Ιαπωνική Ομοσπονδία Σούμο (Nihon Sumo Renmei).