Toda-ha Bukō-ryū


Η Τόντα-Χα Μπούκο-Ρίου Ναγκινάτατζουτσου είναι ένα κλασσικό μπούντο, το οποίο ιδρύθηκε κατά το τέλος της περιόδου Μουρομάτσι. Ιδρυτής της υπήρξε ένας διάσημος ξιφομάχος, ο Τόντα Σέιγκεν (1519-1590). Ο Τόντα διδάχθηκε απο τον πατέρα του Τσούγιο-ρίου, ενώ υπήρξε κορυφαίος στον χειρισμό του κοντού ξίφους (κοντάτσι).

Η Τόντα-Χα Μπούκο-Ρίου Ναγκινάτατζουτσου περιέχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μελέτης όπλων [δόρυ (σοτζούτσου), μακριά ράβδος (μποτζούτσου), κουσάριγκαμα], με κύρια έμφαση, όμως στον χειρισμό της ναγκινάτα. Στο υψηλότερο επίπεδο της διδασκαλίας της, η μπούκο-ρίου, όπως συχνά αναφέρεται, περιστρέφεται γύρω απο την μελέτη της καγκιτσούκι ναγκινάτα (ένα όπλο που φέρει μια μικρή σταυρωτή μπάρα), εναντίον ξίφους και δόρατος.

 Η Τόντα-χα Μπούκο-ρίου βρίσκεται σήμερα υπό την διεύθυνση του Σόκε-νταϊρι, Κέντ Σόρενσον, επικεφαλής του πυρήνα της παράδοσης στο Νακάνο Ντότζο του Τόκιο, υποστηριζόμενος απο έναν αριθμό Σίχαν (εκπαιδευτές με πλήρη άδεια διδασκαλίας) σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η παράδοση διδάσκεται στην Αθήνα (στο Αϊκίντο Αθηνών) υπό την επίβλεψη του Σίχαν Έλλις Άμντουρ.

Σύνδεσμοι
Ελληνική ιστοσελίδα για την Τόντα-χα Μπούκο-ρίου 
Η σελίδα του Έλλις Άμντουρ για την Τόντα-χα Μπούκο-ρίου 
Νακάνο Ντότζο