Shintō Musō-ryū




Η Σίντο Μούσο-ρίου (神道 夢想 流) [Αγγλικά: Shinto Muso Ryu ή Shindo Muso Ryu] είναι ένα κλασσικό μπούντο, το οποίο επικεντρώνει στην μελέτη της τέχνης του ραβδιού (τζο) ενάντια κυρίως σε επιθέσεις με ξίφος, περιλαμβάνοντας όμως και άλλα όπλα.
  

Το τζο κατασκευάζεται απο ιαπωνική δρυς και το τυπικό του μέγεθος έχει μήκος 128 εκατοστά, διάμετρο 2,4 με 2,6 εκατοστά και ζυγίζει 550 γραμμάρια.


Δημιουργημένη απο τον Μούσο Γκονοσούκε Κατσουγιόσι, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα, η Σίντο Μούσο-ρίου δημιουργήθηκε την πρώτη φάση της περιόδου Έντο. 

Σύμφωνα με την παράδοση της ρίου, ο Μούσο Γκονοσούκε Κατσουγιόσι, όντας ανίκητος, ήρθε αντιμέτωπος με τον θρυλικό Μιαγιαμότο Μουσάσι και έχασε. Αφού αποτραβήχτηκε στο όρος Χόμαν του Κιούσου (σημερινή Φουκουόκα), στο τέμενος Καμάντο, διαλογίστηκε για 37 ημέρες και ένα όραμα τον ενέπνευσε να δημιουργήσει την τέχνη του. Έτσι στην δεύτερη συνάντηση του με τον Μουσάσι, τον νίκησε. Ο Γκονοσούκε φέρεται να είχε μελετήσει αρκετές ρίου, όπως Τένσιν Κατόρι Σίντο-ρίου, Κάσιμα κ.α. Μετά την καθιέρωση της φήμης του, κλήθηκε απο την φατρία των Κουράντα της Φουκουόκα να διδάξει τους πολεμιστές της.   

Ανεξάρτητα με την παράδοση, η Σίντο Μούσο-ρίου πέρασε διάφορα στάδια εξέλιξης, μέχρι ο Σιμίζου Τακάτζι (1896-1978), ο 25ο ανεπίσημος επικεφάλης της ρίου, να την διαδώσει.

Σήμερα η ρίου δεν έχει κάποιον κοινά αποδεκτό επικεφαλής και κατά συνέπεια υπάρχουν διάφορες ομάδες που την καλλειεργούν, χωρίς απολύτως ενιαία ύλη, με την κάθε μια ομάδα να έχει την δική της γενεαλογική γραμμή που την συνδέει με τον Γκονοσούκε. Η πιο διαδεδομένη γραμμή είναι αυτή του Τακάτζι και των ασκούμενων στο τζόντο υπό την Πανιαπωνική Ομοσπονδία Κέντο.